Тест

Акустична система Focal Chora 826

Акустическая система Focal Chora

Роздрібна ціна: $1100

 

На пострадянському просторі уява про домашню акустику середнього класу істотно змінилася завдяки появі безмежної кількості моделей з якісними характеристиками. До цієї когорти долучився Focal Chora 826 з підвищеними претензіями на загальну увагу.

 

 

динамики Focal Chora 826 характеристики

 

 

Iз запозиченням деяких елементів дизайну від суттєво дорожчої лінійки Kanta, колонки Chora отримали характерну різнобарвність: темне дерево в поєднанні з прохолодним синьо-сірим фасадом, або світле дерево з кремовою передньою панеллю чи просто чорний в комбінації глянсовий/матовий — це для прихильників класики.

 

Комплект оснащено 25-мм твітером з інвертованим куполом зі сплаву алюміній/магній та перфорованою захисною сіткою, 6,5-дюймовим СЧ-динаміком і двома 6,5-дюймовими вуферами плюс фазоінвертор в нижній частині передньої панелі. Частотна характеристика Focal Chora 826 починається з пристойних 48 Гц та 3 дБ, або з 39 Гц з 6 дБ, тобто, непоганих показників для колонок висотою 105 см, глибиною 39 см та шириною 30 см. Фільтри налаштовані на 270–2700 Гц.

 

Фокалівський матеріал Slatefiber, з якого виготовлені дифузори динаміків, — це композит термопластичного полімеру з переробленими нетканими вуглецевими волокнами. Технологія виробництва передбачає нанесення останніх в якості головного продукту сендвіча із двох шарів термопластичного полімеру, що, на думку інженерів Focal, сприяє підвищенню показників жорсткості і демпфування дифузорів водночас, які при цьому лишаються доволі легкими. Власне, це і є метою для кожної акустичної системи.

 

 

Focal Chora 826 тест

 

 

Декоративна частина, або зовнішній вигляд, доволі суперечлива. З одного боку, все доволі просто — прямокутний кабінет (увідповідності до бюджету), з іншого — зовнішню привабливість Focal Chora 826 надає цоколь, що кріпиться до основи колонок за допомогою ключа, який входить в комплект. Цей цоколь надає системі невеликий нахил назад (приблизно на п’ять градусів), що дозволяє точніше спрямувати твітер на слухачів — і це корисно, враховуючи порівняно невелику висоту колонок. Завдяки цоколю колонки краще «тримаються» за землю.

 

Елегантний сучасний дизайн у поєднанні з вибором обробки та нахилена підставка для кращого звукового зображення виокремлюють Chora 826 від інших моделей, а невеликі розміри створюють більше можливостей для вдалого та зручного розташування в невеликих та середніх приміщеннях.

 

За схемою Bi-Wiring підключення Chora 826 не передбачено. Гвинтові клеми для акустичного кабелю дуже надійні і навіть привабливі. При підключенні «бананами» пластикові заглушки на торці знімаються.

 

Фазоінвертори знаходяться на фронтальних панелях, тому колонки можна розташувати близько до стін.

 

 

динамики Focal Chora 826 цена

 

 

Першою композицією для прослуховування та оцінки звучання Focal Chora 826 було обрано композицію Moon River від британського співака та мультиінструменталіста Jacob Collier. Цей відомий з давен твір (фільм Breakfast at Tiffany’s) виконано однією людиною засобом багатократного запису накладками акапельно.

 

Тобто, з точки зору тембрального поєднання — ідеальний варіант не відволікатися на інструменти та зосередитися виключно на вокалі. З огляду на широкий вокальний діапазон виконавця була можливість оцінити звучання у різних спектрах: від центрального басу до контратенору, або від низьких до високих частотних характеристик.

 

Вокал переданий доволі точно, з достатньою долею «повітря», не перетиснуто. Бас глибокий, густий, а фальцет і тенор стримані та рівні, без спотворень. Композиція звучала злито, як і задумано студійним зведенням, та святково завдяки, зокрема, і середнім частотам, що гарно відкрилися у цьому творі.

 

Наступним твором була пісня Love You Anymore цікавого канадійського співака-крунера Michael Bublé. Чому саме її? Більшість акустики середнього рівня спрямована на створення першого враження — потужні низи та гарне цокання зверху, щоби бумкало басами та дзеленькало тарілками барабанної установки. З серединою там часто-густо ніяк. У даному випадку в пісні мінімум інструментів, голос записано у професійній студії, а не лідер-гітаристом — маньяком свого інструменту, тож і якість середніх частот можна оцінити якнайкраще.

 

Результат прослуховування цих композицій виявився доволі непоганим — зрозуміла сцена, кожен виконавець має певне місце, сформований бас, відсутність спотворень, шовковисті високі та загальна збалансованість та просторовість звуку складають позитивне враження.

 

З огляду на ціну та можливості таку акустику можна рекомендувати для невеликих кімнат (до 40 кв. м). Звісно, що відповідно до своїх смаків перед остаточним рішенням варто би було обов’язково прослухати улюблених виконавців в умовах, максимально наближених до вашої оселі. При ретельному відборі решти компонентів системи (підсилювача, кабелів, програвача, тощо) Chora 826 може стати приємною частиною вашого життя.

 

Висновок. Непоганий акустичний комплект з розширеними можливостями, який вимагає ретельного розміщення та акустично підготовленого приміщення — лише в такому випадку можна сподіватися на «присутність» струнного квартету у вашій оселі. Тобто, величезне значення буде мати вся система в комплекті: інтегральний підсилювач, міжблочні та акустичні кабелі з широким перетином, власне як і акустична підготовка приміщення. Щоби там не казали про новітні технології, акустика відпрацьовує свої гроші і не більше — тобто, не варто очікувати від неї звуку на мільйон, а втім…

 

 

 

Технічні характеристики Focal Chora 826

 

 

Технічні характеристики Focal Chora 826

 

  • Тип: 3-смугові колонки з фазоінвертором
  • Діапазон частот (±3 дБ), Гц: 48–28 000
  • Чутливість, дБ: 91
  • Опір, Ом: 8
  • Рекомендована потужність підсилювача, Вт: 40–250
  • Налаштування розподілу каналів, Гц: 270, 2700
  • НЧ-динамік, мм, тип дифузора: 2 × 165, дифузори Slatefiber
  • СЧ-динамік, мм, тип дифузора: 165, дифузор Slatefiber
  • ВЧ-динамік, мм: 25, TNF інвестований купол Al/Mg
  • Розміри, см: 30 × 105,3 × 38,8
  • Вага, кг: 21,2

 

Pro

Прийнятні розміри для невеликих приміщень

Доволі гарне відтворення на ВЧ, НЧ

Гарне поєднання ціна/якість

Contra

Зовнішній вигляд дещо раціональний, не зовсім фокалівський

Залежність від високоякісних компонентів

Оцінки

Дизайн……………………….7

Технологія………………….9

Конструкція та виконання…….8

Комутація………………….. 8

Звук…………………………..8

Ціна/якість………………….9

Вердикт…………………..8,0

 

Автор публикации

не в сети 3 недели

Stereo News

С 1994 года украинское «Stereo & Video», освещает новинки и события, проводит тесты аудио-видео-мультимедийной техники.
Комментарии: 4Публикации: 1053Регистрация: 25-01-2019

Добавить комментарий