Тест

Кінотеатральний AV-ресивер Pioneer VSX-LX504

Роздрібна ціна: €1835

 

AV-ресивер – це, мабуть, одна із найскладніших і найфункціональніших складових домашнього кінотеатру із всіх можливих. Можна навіть сказати, що це серце домашнього кінотеатру. А якщо по суті, то AV-ресивер це декілька різних пристроїв, обʼєднаних в одному корпусі. Він є комутаційним центром всієї системи домашнього кінотеатру, оскільки саме до AV-ресивера підʼєднується решта компонентів системи.

Взагалі, цей ресивер значною мірою підходить для досвідчених користувачів, які мають бажання покращити обʼємне звучання своєї домашньої системи не тільки за рахунок вмонтованих в стелю акустичних систем. В нього набагато кращий процесор і набагато більше можливостей. А для відтворення музики є все, що тільки може знадобитися.

Сучасні ресивери – це багатофункціональні пристрої. Хоча солідним набором функцій можуть похизуватися і цілком бюджетні моделі. Тож чим виділяється наш ресивер?

 

Кінотеатральний AV-ресивер Pioneer VSX-LX504 займає середню позицію в елітній лінійці LX багатоканальних апаратів компанії Pioneer. З одного боку, це найстарша модель, оснащена класичним підсиленням (вище в ієрархії ресиверів LX розташовані лише моделі на базі фірмових підсилюючих модулів Direct Energy HD, які працюють в класі D), з іншого – це найдоступніший AV-ресивер Pioneer, що має багатоканальний аналоговий вихід 11.2. Наявність такого виходу дозволяє використовувати ресивер в якості AV-процесора в просунутих системах домашнього кінотеатру. Причому удосконалювати систему можна поступово, починаючи із звичної схеми з ресивером та колонками об’ємного звучання, а з часом додаючи зовнішні підсилювачі потужності.

 

Використання зовнішнього підсилення дозволяє вирішити головну проблему багатоканального AV-ресивера – недостатню енергооснащеність. Доволі часто потужності блоку живлення не вистачає для забезпечення енергією всіх каналів підсилення, що насамперед негативно позначається на виразності звучання. Крім того, багатоканальний вихід дозволяє реалізувати схеми об’ємного звучання, недоступні конкретному AV-ресиверу принципово. Шляхом додавання в систему двохканального підсилювача потужності можна реалізувати існуючу на сьогодні схему для домашнього кінотеатру, що підтримує Dolby Atmos і DTS:X – 7.2.4 з чотирма стельовими акустичними системами.

 

Зрештою, наявність багатоканального виходу відкриває шлях до інтеграції кінотеатральної і стереофонічної систем, коли колонки, задіяні в стерео, працюють в домашньому кінотеатрі в якості фронтальної пари. У такій конфігурації сигнал фронтальних каналів з AV-ресивера подається на один з входів інтегрального підсилювача або підсилювача стереосистеми, одночасно розвантажуючи блок живлення ресивера. Отже, здавалося б, не надто важливий вихід з нормуючого (попереднього) підсилювача AV-ресивера істотно змінює його функціональну оснащеність.

 

 

 

 

Ознакою моделей високого класу є наявність двох портів HDMI версії 2.1, які підримують розширену версію ARC (Enhanced Audio Return Channel). Це доволі зручна річ, оскільки за рахунок високої пропускної здатності каналу можна транслювати багатоканальні саундтреки в форматах DTS-HD, DTS:X, Dolby TrueHD и Dolby Atmos.

 

Актуальним в ресивері є скейлер. І справа не в тому, що він кращий, аніж у телевізора. Просто він підходить для роботи з пристроями минулих років, що видають міжрядковий сигнал – медіаплеєрами, DVD-плеєрами, іншими пристроями. Pioneer VSX-LX504 пристосований до роботи з таким сигналом, оскільки зберіг аналогову відеокомутацію, пропонуючи один компонентний і один композитний входи для підключення старих джерел відео. Щоправда, відповідних аналогових виходів тут немає – вхідний відеосигнал перетворюється у цифрову форму і транслюється на виходи HDMI. Ще одна особливість, що вирізняє VSX-LX504, – здатність відтворювати аудіо в форматі DSD (11.2, 5.6, 2.8 МГц / 2 канали) не тільки з зовнішніх накопичувачів з інтерфейсом USB, а й по мережі.

Ну і власне ресивер можна конфігурувати віддалено по мережі з комп’ютера, що робить налаштування більш гнучкими.

 

 

 

 

Не забудемо згадати й відмінності у дизайні – VSX-LX504 оснащений стильною відкидною дверцятою, що приховує комутацію та допоміжні кнопки, розташовані на лицьовій панелі моделі.

 

Побудований ресивер на потужній обчислювальній платформі, в основі якої 4-ядерний 32-бітний процесор від Cirrus Logic, який працює спільно з DSP Aureus від Texas Instruments. Фронтальні канали послуговуються аудіофільскими ЦАП Burr Brown PCM5101A від Texas Instruments, що працюють з цифровими потоками з параметрами аж до 32 біт / 384 кГц. На інших каналах задіяний 8-канальний ЦАП АК4458 від Asahi Kasei. Ресивер при роботі по HDMI підтримує всі найсучасніші формати відео, в тому числі 4K HDR10 і Dolby Vision.

 

Pioneer VSX-LX504 наділений великим мережевим функціоналом з підтримкою Wi-Fi, а також Bluetooth і AirPlay2. Втім, ресивер можна інтегрувати в домашню комп’ютерну мережу й провідним способом, для чого на задній панелі пристрою передбачений порт Ethernet RJ45. При проектуванні системи об’ємного звучання ресивер дозволяє обійтися без монтажу динаміків на стелі, емулюючи їх роботу за допомогою технології Dolby Atmos Height Virtualizer.

 

Також відмінною рисою останнього покоління AV-ресиверів Pioneer стала підтримка новітнього багатоканального формату саундтреків IMAX Enhanced. Хоча диски UHD Blu-ray IMAX Enhanced тільки-но почали зʼвлятися в продажу. Загалом, за запевненням авторів формату, це розширення здатне забезпечити настільки ж яскраві враження від перегляду, як і при відвідуванні справжнього залу IMAX.

 

Для інтеграції ресивера в системи мультирум реалізована підтримка бездротових технологій Chromescast, а также DTS Play-Fi. Однак, головну увагу розробник приділяє фірмовому протоколу передачі даних по Wi-Fi, FlareConnect, який дозволяє організувати в оселі гнучку систему мультирум із 100 різних пристроїв. Технологія дозволяє транслювати сигнал як з цифрових, так і з аналогових джерел сигналу, в тому числі і вінілові програвачі. Також заявлена можливість сумісної роботи з бездротовими аудіосистемами компанії Sonos.

 

Покращенню звуку сприяє також цілий ряд виходів з нормуючого підсилювача. У більш доступних моделей вони фактично відсутні, є тільки виходи для сабвуфера. З їх допомогою VSX-LX504 дозволяє, наприклад, повноцінно реалізувати систему з чотирма стельовими спікерами. Але головним для всіх поціновувачів звуку є можливість підключення зовнішнього підсилювача потужності для фронтальної пари або трійки АС. Адже саме на ці канали припадає максимум аудіоінформації і велика кількість низькочастотних звуків. Коли вбудованих підсилювачів потужності та джерела живлення вистачає з лихвою на всі канали, звук покращується на порядок, а про нестачу чи зайву м’якість басу можна забути.

 

 

 

 

Лінійні преаути для фронту без компромісів поєднують в одній системі як класичне стерео, так і як кінотеатр. Точніше, поєднати фактично дві системи в одну, нічого не втративши при цьому в плані звуку.

 

Cистема автокалібровки MCACC перетворює сигнал таким чином, що зміни на слух не відчуваються взагалі – навпаки, звук тільки покращується.

У підсумку виходить справжня об’ємна і оточуюча з усіх боків звукова картина. Процесор ресивера досить ефектно перетворює формат 7.1 (і навіть 5.1) в формати 7.1.2 і 7.1.4.

Чималу роль у відчутті високоякісного звучання у порівнянні зі старими чи більш доступними моделями грають інші ЦАПи на фронтальних каналах. Саме через них цей ресивер дуже непогано звучить не тільки в кіно, але й при відтворенні музики.

 

 

 

 

Причому саме на таких пристроях і будуть слухати музику, тому що такі апарати у більшості випадків купують саме у вітальню. Ресивер підтримує стрімінгові сервіси Tidal, Spotify, Deezer, Apple Music, AmazonMusic, інтернет-радіо через Tunelin, працює як пристрій Chromecast з підтримкою Google Assistant, з’єднується через AirPlay 2. А ще він може сам відтворювати аудіофайли, включаючи Hi-Res аж до 192 кГц / 24 біт для FLAC й ALAC і до 11,2 МГц DSD, з USB-флешок і по локальній мережі з сервера або комп’ютера з підтримкою протоколу DLNA. Загалом, він надає всі можливості для прослуховування музики без необхідності купувати для цього додаткові пристрої.

 

Навіть без підключення зовнішнього підсилювача потужності ресивер на максимумі може споживати до 870 Вт! Саме тому в стерео, особливо в режимі Pure Direct, не має навіть натяку на ватність і скутість подачі: присутні і музикальність, і атака, і навіть мікродінаміка на складних мультиінструментальних композиціях.

 

 

Технічні зарактеристики:

 

  • Кількість каналів: 7. 2. 4
  • Потужність, Вт/канал: 215 (6 Ом, 1 кГц, THD 1%); 180 (8 Ом, 1 кГц, THD 1%)
  • Мінімальний опір АС, що підключаються, Ом: 4 (всі канали)
  • Частотний діапазон (Pure Direct; +1/-3 дБ), Гц: 10–100 000
  • Чутливість / імпеданс входів, мВ/кОм: 200/47
  • Потужність (навушники; 32 Ом, 1 кГц, 10% THD), мВт: 2 × 80
  • Імпеданс навушників, Ом: 8–600
  • Співвідношення сигнал/шум (лінійний вхід / вхід звукознімача), дБ: 106/80
  • Декодування Dolby Atmos і DTS: X (за схемою до 7.1.2 або до 5.1.4)
  • Система автокалібровки: MCACC
  • Комутація: HDMI v.2.1 з підтримкою HDR10, Dolby Vision, BT.2020 і HDCP v.2.2, входів/виходів – 7/2 (eARC на одному виході)
  • Відеоскейлер 4K: для сигналу 1080
  • Аналогові відеовходи: композитні (2), компонентний
  • Аудіовходи: лінійний RCA (4), фонокоректор, цифровий оптичний, цифровий коаксіальний
  • Аудіовиходи: багатоканальний 11.2, RCA «зона 2» і «зона 3»
  • Вихід на навушники: 6,3 мм, потужність до 85 мВт на канал при навантаженні 32 Ом (1 кГц), опір навушників до 600 Ом
  • Комутація: Bluetooth v. 4.2 (A2DP / AVRCP), AirPlay 2, Chromecast, кодеки SBC / AAC
  • Формати аудіо: Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, DTS: X, DTS-HD Master Audio, DTS-HD, DTS 96/24, DTS-ES, DSD, PCM
  • Потужність, номінальна, максимальна, Вт: 465, 870
  • Розміри, мм: 435 х 185 х 386
  • Вага, кг: 13

Автор публикации

не в сети 12 часов

Stereo News

С 1994 года украинское «Stereo & Video», освещает новинки и события, проводит тесты аудио-видео-мультимедийной техники.
Комментарии: 4Публикации: 1053Регистрация: 25-01-2019

Добавить комментарий