Обзоры

Комплект акустики Focal Chora 5.1.2

Роздрібна ціна:

Focal Chora 826-D (за пару): €1230

Focal Chora CC800: €490

Focal Chora SR800 (за пару): €390

Focal SUB 1000F: €1890

 

Акустика Focal серії Chora була розроблена з метою запропонувати меломанам багато з того, що використовувалося у дорожчій лінійці Kanta, але за доступнішою ціною. У серії Chora представлені сертифіковані для Dolby Atmos колонки 826-D, «звичайні» 826 та менші за розміром підлогові колонки 816, а також поличкові AC 806. Також тут є спеціальна колонка для центрального каналу CC800 та акустика для тилових каналів, яка призначена для настінного розміщення.

 

У всіх колонках серії Chora використовуються ідентичні 1-дюймові твітери з інвертованим куполом зі сплаву алюмінію і магнію та 6,5-дюймові СЧ/НЧ‑динаміки з дифузорами Slatefiber, що забезпечують збалансоване звучання. В колонках 826‑D працює на відображення секція Atmos, вбудована у верхню частину корпусу, для створення ефекту роботи стельової акустики.

 

Комплект Focal Chora 5.1.2, який ми розглядаємо, складається з пари колонок 826-D, CC800, пари SR800 та сабвуфера SUB 1000F. Подивимося, чи зможе він перетворити вашу вітальню в справжній домашній кінотеатр.

 

Chora 826-D, Chora Center і Chora Surround, які нещодавно доповнили лінійку акустики Chora, призначені для справжнього домашнього кінотеатру.

 

Вперше компанія Focal впровадила технологію Dolby Atmos® у підлогові колонки. До динаміків на передній панелі колонки додався спеціальний динамік зверху. Цей динамік спрямовує звук до стелі під точно розрахованим кутом. Таким чином, звуковий сигнал віддзеркалюється по всій кімнаті для прослуховування, створюється реальне враження, що звук йде одночасно спереду, позаду і з боків, а також зверху.

 

Окрім того, технологія Dolby Atmos® відокремлює кожен звук вихідного саундтрека і мікшує його як незалежний звуковий об’єкт. Уявіть собі сцену в будинку: ви чуєте голоси, але також звук кроків і столових приладів у сусідній кімнаті, звуки, які долинають з відкритого вікна, все просторово, начебто ви знаходитесь там… Dolby Atmos® розкриє свою міць у сценах з вертикальними ефектами. За допомогою цієї технології відтворюються емоції кінотеатру безпосередньо у вас вдома.

 

Акустику Chora Center можна розмістити на підставці під телевізором, тоді голоси та діалоги будуть відтворюватися з винятковою чіткістю. Завдяки Chora Surround, які легко кріпляться до стіни, оживають бойові сцени із звуками літаків, зливою або гуркотом грому. А для посилення таких ефектів інженери Focal розробили сабвуфер Sub 600P.

 

Драйвери середніх і низьких частот в акустиці Chora отримали абсолютно нові дифузори, які забезпечують, за даними розробників, «миттєву привабливість звуку і візуальний шарм». Вони виконані з матеріалу Slatefiber, розробленого і виготовленого компанією Focal. Slatefiber — це термопластичний полімер, армований нетканими переробленими вуглецевими волокнами. Саме вони забезпечили демпфування, жорсткість і легкість — основні характеристики якісного динаміка. Виробник відзначив збалансоване і багате відтворення звуку середніх частот з мінімальним забарвленням і великою кількістю динаміки.

 

Для якісного звучання в ВЧ-діапазоні, в акустиці Chora встановлений твітер з мембраною з алюмінієво-магнієвого сплаву — ще однією ексклюзивною технологією, доданою до лінійки для забезпечення шовковистих високих частот і ще більш оптимізованої просторової обробки звуку.

 

Sub 600P, між тим, оснащений дифузором Polyflex, важчим і жорсткішим, щоб забезпечити потужні баси і посилити реалістичність домашнього кінотеатру.

 

Комплект акустики домашнего кинотеатра Focal Chora 5.1.2

 

Почерк Focal проявляється не тільки в технологіях та якості французького виробника, а й у виборі дизайну та оздоблення. Акустика Chora пропонує сучасні форми та варіанти виконання в чорному, світлому або темному дереві, які чудово поєднуються з сірим відтінком дифузора із сланцевого волокна в динаміках та ідеально інтегруються в інтер’єр. Їх естетика вишукана і унікальна.

 

 

Підлогова акустика Focal Chora 826-D

 

Focal Chora 826-D напольная колонка

 

Focal Chora 826-D — нова підлогова АС для домашнього кінотеатру в цій лінійці, багато в чому така ж, як і вже існуюча раніше модель Chora 826 (з тестом якої можна ознайомитися в StereoVideo & Multymedia №11-12/2020). Дизайн акустики цілком впізнаваний, при цьому Focal тут явно запозичує певні естетичні елементи з моделей більш високого класу серії Kanta. До їх переліку входить і підставка з кріпленням на болтах, яка не тільки підтримує, але й трохи нахиляє колонку для кращої синхронізації її звучання. Якість збірки відмінна, обробка виглядає розкішно, є можливість вибирати варіанти із світлого або темного дерева, або ж просто чорного кольору.

 

У 826-D встановлений однодюймовий твітер з інвертованим куполом, виконаним із сплаву алюмінію і магнію, який закритий захисною сіткою. Нижче знаходяться 6,5-дюймовий СЧ-динамік і два 6,5-дюймових НЧ-динаміка, всі з дифузорами Slatefiber. Отож, колонка має трисмугову конфігурацію. Дифузор Slatefiber виконаний з композитного матеріалу, в якому термопластичний полімер поєднується з переробленими нетканими вуглецевими волокнами. В нижній частині передньої панелі розташований отвір фазоінвертора.

 

У верхній частині корпусу 826-D вбудована додаткова секція Dolby Atmos. У ній використовуються 13-см НЧ-динамік, також з дифузором Slatefiber, і твітер з алюмінієво-­магнієвим куполом. Обидва розміщені на похилій панелі таким чином, щоби їх звук віддзеркалювався від стелі. Це і створює ілюзію присутності справжніх верхніх каналів. Динаміки поміщені у власний ізольований внутрішній корпус.

 

Хоча рішення додати Atmos-секцію в колонки і має очевидні переваги у вигляді простоти побудови системи, у нього є і свої недоліки. Насамперед, якість звучання будь-якої акустики, що працює на віддзеркалення, буде залежати від відбивної здатності стелі. Чим стеля нижча й рівніша, тим краще. Однак з дуже високими або склепінчастими стелями цей фокус не пройде. Інша проблема полягає в тому, що, оскільки Atmos-колонка вбудована в 826-D, то для побудови системи в конфігурації 5.1.4 (тобто з чотирма висотними каналами) буде потрібно чотири таких колонки. Звучати такий комплект буде фантастично, але й витрати на його придбання будуть досить значними. Та й місце для його розміщення знадобиться немале.

 

Така технологія є компромісом, однак вона все ж набагато простіша в реалізації, ніж установка справжньої стельової акустики. Не можна не визнати, що вбудована Atmos-секція в 826‑D — це дуже елегантне рішення.

 

Колонки мають захисні грилі з магнітною фіксацією, які закривають СЧ- та НЧ-динаміки. На задній панелі розташовані два комплекти високоякісних вхідних роз’ємів, окремі для основної та Atmos-секцій.

 

Focal Chora 826-D характеристики

Чутливість (2,83 В/1 м), дБ:……………………….. 91

Діапазон частот, (±3 дБ) Гц:…………… 48-28 000

Відсікання низьких частот (-6 дБ), Гц:………… 39

Номінальний опір, Ом:………………………………… 8

Мінімальний опір, Ом:……………………………… 2,9

Рекомендована потужність підсилювача, Вт: 40

Налаштування розподілу каналів, Гц: 270; 2700

Секція Dolby Atmos

Чутливість, дБ:…………………………………………. 91

Діапазон частот, Гц:…………………….. 100-20 000

Відсікання низьких частот (-6 дБ), Гц:………… 90

Номінальний опір, Ом:………………………………… 6

Рекомендована потужність підсилювача, Вт: 250

Розміри, мм:……………………….. 1053 × 303 × 388

Вага (однієї колонки, з грилем), кг:…………22,2

 

 

Колонка центрального каналу Focal Chora CC800

Колонка центрального канала Focal Chora CC800

 

Focal Chora CC800 — спеціалізована колонка для центрального каналу, в якій використовується пара 6,5-дюймових НЧ-динаміків з дифузорами Slatefiber і розташований між ними однодюймовий твітер з інвертованим куполом із сплаву алюмінію та магнію. НЧ-динаміки закриті окремими круглими тканинними грилями на магнітах, а твітер захищений власною металевою сіткою.

 

Ця двосмугова колонка в закритому корпусі призначена для чіткого й точного відтворення голосів і фронтальних ефектів. Колонка також має підставку, надаючи їй певний нахил. Це дозволяє вирівняти діаграму спрямованості при розміщенні на низькій стійці. Якість збірки цієї моделі відмінна. Як і 826-D, CC800 має три варіанти оздоблення: чорний, темне або світле дерево.

На задній панелі CC800 знаходиться пара високоякісних вхідних роз’ємів. Опціонально Focal пропонує для цієї колонки додаткову підставку висотою 45 см.

 

 

Focal Chora СС800 характеристики

Чутливість (2,83 В/1 м), дБ:……………………….. 91

Діапазон частот (±3 дБ), Гц:…………… 59-28 000

Відсікання низьких частот (-6 дБ), Гц:………… 51

Номінальний опір, Ом:………………………………… 8

Мінімальний опір, Ом:……………………………… 3,8

Розміри, мм:…………………………. 210 × 530 × 250

Вага (з грилем), кг:…………8,9

 

 

Тилові колонки Focal Chora SR800

 

Focal Chora SR800 тыловые колонки обзор

 

Акустична система Focal Chora SR800 призначена для використання в бічних або тилових каналах систем об’ємного звучання. У ній використовуються такий самий однодюймовий твітер з алюмінієво-магнієвим інвертованим куполом, а також 6,5-дюймовий НЧ-динамік з дифузором Slatefiber, що і в інших колонках серії. Таке рішення забезпечує хорошу рівномірність навколишнього звукового простору.

 

Ця колонка з невеликою глибиною корпусу призначена для настінного монтажу. У комплект поставки входить кронштейн для швидкої та легкої установки, а вхідні клеми розташовані в заглибленні. Зроблені SR800 дуже якісно, а їх матово-чорне покриття ідеально підходить для використання колонок у домашніх кінотеатрах. Круглий тканинний гриль з магнітною фіксацією закриває НЧ-динамік, а твітер має власну захисну сітку.

 

 

Focal Chora SR800 характеристики

Чутливість (2,83 В/1 м) дБ:………………………… 89

Діапазон частот, Гц:………………………. 80-28 000

Відсікання низьких частот (-6 дБ), Гц:………… 67

Номінальний опір, Ом:………………………………… 8

Мінімальний опір, Ом:……………………………… 4,5

Рекомендована потужність підсилювача, Вт: 25/100

Налаштування розподілу каналів, Гц:……. 3000

Розміри, мм:…………………………. 445 × 320 × 100

Вага (однієї колонки), кг:……….5,45

 

 

Сабвуфер Focal SUB 1000F

 

 

Focal SUB 1000F сабвуфер для домашнего кинотеатра цена тест

 

Хоча сабвуфер Focal SUB 1000F і не входить до лінійки Chora, але був розроблений для використання в домашніх кінотеатрах на базі акустики цієї компанії. Звичайно, підлогові колонки 826-D й самі мають дуже потужні баси, але для правильного відтворення ефектів у LFE-каналі окремий сабвуфер все ж таки необхідний.

 

Цей порівняно компактний апарат виконаний у закритому корпусі, є найбільшим у серії SUB компанії Focal. Він оснащений розташованим на передній панелі 12-дюймовим НЧ-динаміком з тканинним (з льону) дифузором.  Для поліпшення лінійності характеристики динамік має два магніта. Гумове кільце навколо динаміка приховує гвинти.

 

SUB 1000F має надійну конструкцію, у нього міцний корпус, товщина фронтальної панелі якого становить 40 мм. В оздобленні сабвуфера дуже вдало поєднуються матове й глянсове чорні покриття; динамік оснащений чорним захисним грилем із магнітною фіксацією. Всі елементи управління і роз’єми знаходяться ззаду. Тут представлений традиційний набір у вигляді регуляторів гучності й налаштування фільтра, перемикача фази (0/180˚) та кнопки задіяння режиму автоматичного включення. Входи на роз’ємах RCA представлені лінійним і LFE (пряма подача сигналу).

 

 

Focal SUB 1000F характеристики

Діапазон частот (±3 дБ), Гц:………………… 24-200

Частота зрізу (-6 дБ), Гц:…………………………… 22

Частоти кросовера, Гц:……………………… 40…160

Фаза, град.:………………………………………….. 0/180

Підсилювач потужності BASH, Вт:…………. 1000

Розміри, мм:…………………………. 420 × 400 × 420

Вага (однієї колонки), кг:…………21,5

 

 

5.1.2-канальна система Focal Chora формує безшовну звукову сцену. Три фронтальних колонки створюють вражаючу динамічну й широку звукову сцену з чіткою і сфокусованою передачею діалогів по центру. Високі частоти 826-D на диво приємні, та й уся система звучить дуже злагоджено. В результаті музика передається захоплююче та енергійно. Підлогові колонки в поєднанні з сабвуфером чітко відпрацьовують ритм музичних творів навіть у найбільш енергічних моментах.

 

Для перевірки здатності системи передавати висотні ефекти відмінно підходять сцени з грозою. Коли над головою гримить грім і йде проливний дощ, виникає реальне відчуття занурення в те, що відбувається на екрані. Є повне відчуття того, що ефекти позиціонуються над головою, і вони добре вписані в загальний звуковий простір. Звукова сцена наповнюється енергією і всі колонки системи, завдяки злагодженій роботі, створюють точний і збалансований тривимірний простір.

 

Усі акустичні системи повністю узгоджені між собою, що забезпечує надзвичайно об’ємне звучання, в якому висотні ефекти поєднуються з цілісною та збалансованою навколишньою звуковою сценою. Всі колонки звучать деталізовано і точно, в той час як сабвуфер додає вагомість і глибину загальній картині. Підлогові колонки беруть на себе частину басів і чудово справляються з відтворенням музики, що робить цю систему фантастично універсальною.

 

Хоча вбудовані в підлогові колонки й спрямовані догори секції сертифіковані Atmos, вони також добре працюють і із звуковими доріжками DTS:X.

 

Одне з небагатьох обмежень даної системи — це те, що її колонки найкраще працюють на високому рівні гучності. Водночас на невеликому рівні відчуття простору й деталізація незначно зменшуються.

 

Інша проблема полягає в тому, що оскільки це система 5.1.2, всі висотні ефекти розташовуються у передній частині кімнати. Вирішити дану проблему можна, додавши другу пару 826-D в якості тилових. Це, звісно, вирівняє загальну тривимірну звукову картину, а також додасть басів. Якщо у вас є місце і відповідний бюджет, ви, безумовно, зможете створити 5.1.4-канальну систему з вражаючими характеристиками.

 

 

Комплект акустики Focal Chora 5.1.2 тест обзор цена сабвуфер напольные колонки тыловые динамики домашний кинотеатр

 

 

Pro&Contra:

  •        Хороша деталізація звуку, відмінний тональний баланс, вражаючі баси, велика і динамічна звукова сцена, узгоджене звучання, бездоганна якість зборки, чудове оздоблення
  •       Щоб додати тилові висотні канали, потрібна ще одна пара підлогових колонок. Найкраще звучання досягається при високому рівні гучності
  •        Chora 826-D, Chora Center і Chora Surround — рішення для домашнього кінотеатру, що вдало поєднують дизайн, технології та продуктивність. Причому за досить вигідною ціною. А для глибоких басів відмінно підійде SUB 600P

 

Читайте також: Накладные high-end наушники Celestee Focal

Автор публикации

не в сети 9 часов

Stereo News

С 1994 года украинское «Stereo & Video», освещает новинки и события, проводит тесты аудио-видео-мультимедийной техники.
Комментарии: 4Публикации: 1053Регистрация: 25-01-2019

Добавить комментарий