Обзоры

OLED-телевізор LG OLED65GX

LG OLED65GX олед телевизор 2021 домашний

Роздрібна ціна: €3600

Хоча LG і є лідером в галузі виробництва OLED-панелей, на ринку OLED-телевізорів з’явилось кілька виробників, які поступово набувають популярності. В першу чергу — це Sony, Vizio. Бюджетний бренд Konka заявив про готовність своїх OLED-моделей вийти на ринок. Навіть Philips (TP Vision) почав поставляти свої OLED-телевізори до США.

Тепер, коли так багато конкурентів, бренду LG доводиться боротися, щоб захистити своє право бути лідером. Компанія створює кращі й найбажаніші OLED-телевізори на сучасному ринку. Ймовірно, що LG OLED ніколи не будуть доступними телевізорами, тому, щоб завоювати покупців, компанії доводиться робити акцент на преміальні моделі.

Читайте также: HDR Pro – бюджетная альтернатива HDR?

Нова серія Gallery OLED GX від LG — справжній витвір мистецтва, який поєднує в собі ультратонку геометрію та OLED-панель із цікавим інженерним підходом. Неможливо уявити, як вся електроніка помістилась в зовсім неглибокому корпусі телевізора. Якби зовнішній вигляд міг вбивати наповал, LG OLED65GX можна було б назвати «серійним вбивцею». Але наскільки дизайнерські рішення важливі для покупця і наскільки ціна відповідає естетиці? 

Фірмовим елементом дизайну телевізорів LG Gallery Series GX OLED стала система настінного монтажу «без зазору і без тіні» з надзвичайно тонким профілем. До речі, GX вимовляється як «G 10». X — це десятка. Отож, телевізори призначені для настінного кріплення, і саме воно поставляється в комплекті. Ніжок для підставки тут немає (компанія навмисно не комплектує ними серію). Їх можна докупити окремо, щоб розташувати телевізор на якійсь тумбі, але навіщо? Адже це «телевізори у вигляді картини».

OLED-панель LG OLED65GX LG Smart TV

Що характеризує дизайн LG OLED65GX, так це його повна відсутність. Ні на передній, ні на бічних поверхнях корпусу немає ніяких логотипів, позначень та інших написів. Немає ніяких особливих фасок, вставок. Рамка по периметру екрану теж фактично відсутня — матриця обрамлена нейтральною металевою смужкою з торцем близько 3 мм. Товщина телевізора складає всього 2 см.

При настінному кріпленні телевізор практично без зазорів прилягає до стіни. Досягається це за рахунок настінного кріплення — це добре продумана цілісна конструкція. Вона компактна, якісно виконана і проста в установці. Шарнірні важелі дозволяють без особливих зусиль віддалити телевізор від стіни сантиметрів на десять, щоб забезпечити легкий доступ до роз’ємів комутації. Для кращого куту огляду допускається горизонтальне регулювання вправо або вліво градусів на 15, хоча при використанні OLED-телевізорів це не дуже актуально.

Дизайн OLED65GX безперечно чудовий, і за це користувач, звісно, має заплатити. Але не естетикою єдиною… Всі ж інші переваги нової моделі приховані всередині дуже тонкого корпусу.

У дорогих моделях, до яких відноситься й серія GX, використовуються нові матриці з вдосконаленими характеристиками спектра — зокрема, з поліпшеним відображенням зеленого. Крім того, вони зроблені в Кореї, а не в Китаї. Драйвер матриці 10-бітний.

WebOS платформа, на якій побудована операційна система Smart TV від LG, доступна і проста у використанні, але останнім часом стала трохи застарівати. Вона була радикально переглянута і поліпшена. Нова версія webOS 5.0 і виглядає, і поводиться професійніше. В ній менше подразнюючих кольорових акцентів і більше прозорих фонів. Меню стало простішим та розбірливішим. На головному екрані водночас відображається багато додатків, що спрощує доступ до них. Початкове меню займає меншу частину екрану — близько третини нижньої частини.

У webOS 5.0 є кілька цікавих функцій. Наприклад, у спортивних каналах є оповіщення про те, де будуть проводити зустрічі улюблені команди, на екрані можна отримувати нагадування про початок трансляції, оновлення ігрового рахунку і, при бажанні, транслювати основні моменти матчів.

Ще одна нова функція під назвою «Що? Де? Коли?» — це спроба зробити телебачення більш інтерактивним. При відповідях на голосові запити (наприклад, про акторів, сценарії тощо) дані можуть виводитись на екран. Голосовий помічник LG став розумнішим. Краще розпізнається мова, видаються більш адекватні відповіді. Там, де здібностей LG Assistant не вистачає, підключається Google Assistant: помічник LG може допомогти знайти контент або змінити канал, а Google Assistant — втрутитися й видати новини, інформацію про погоду або допомогти замовити піцу.

В OLED65GX є можливість голосового управління в «далекому полі». Для цього на пульті ДУ Magic Motion від LG є мікрофон і кнопка для його включення/виключення. Додатково в серії GX тепер є вбудований у телевізор мікрофон, а вигук «Привіт LG» голосовий помічник викличе автоматично.

У WebOS 5.0 спочатку була додана підтримка найсучасніших кодеків відео, включаючи AV1, додаток Apple TV і фірмовий відеосервіс LG Channels з доступом до тисяч фільмів з усього світу. У версії 03.11.30 до системи додалося кілька цікавих функцій. Покращились налаштування зображення: для простого налаштування балансу задіяно більше пресетів (з’явився «Теплий3»), а для складного — трохи змінився алгоритм налаштування за двома і десятьма точками. При цьому можливість автоматичного калібрування від CalMAN, звичайно ж, нікуди не поділася.

OLED-телевізор LG OLED65GX LG Smart TV

В основі OLED65GX лежить процесор Alpha 9 Gen 3, який приблизно на 15% потужніший процесора з двійкою в індексі. З вагомих поліпшень — новий режим «AI Picture», який оптимізує продуктивність зображення, аналізуючи освітлення у приміщенні й вносячи поправки в миттєве налаштування зображення. Метод може видатися знайомим. Але ця функція виходить за рамки основних «ЕКО режимів», регулюючи оптичну передавальну функцію телевізора (EOTF) для відтворення яскравих деталей при HDR-контенті. І це працює незалежно від того, наскільки ваша кімната яскрава або темна на даний момент часу.

Інші вдосконалення для поліпшення якості зображення суто технічні. Так, процесор Alpha 9 Gen 3 краще впорується з мінімізацією смуг у розширених колірних областях. Особливо це помітно в контенті з низьким бітрейтом (24p), де смуги є частою проблемою. В підсумку виходить більш рівномірна картинка з меншою кількістю відволікаючих чинників.

Покращено динамічне тональне відображення. Тобто, в HDR-режимі, де необхідне яскраве підсвічування деталей, найяскравіші об’єкти будуть демонструватися краще (без дзеркальних відблисків), а області з низькою освітленістю збережуть деталізацію без наявності чорних тонів.

Додано функцію збільшення пікової яскравості для SDR-контенту, яка дозволяє йому виглядати більш яскравим, майже як в HDR.

Оновлення прошивки істотно вплинуло і на підсумкову якість відео. Штучний інтелект став помітно «розумнішим» і значно «розбірливішим» у питанні застосування різних обробок. І що важливо, помітно це не тільки на демо-роликах, а насампред на не дуже якісному контенті. Наприклад, OLED65GX став дбайливіше боротися із шумами, залишаючи зернистість, яку режисери спеціально вводять у деяких кадрах. Розумніше став підходити до плавності в переходах кольору, зменшились помилки в динамічних сценах. При обробці зображення функції поліпшення кольору, яскравості, контрасту, детальності та опрацювання градацій застосовуються всі одночасно і в різних пропорціях залежно від кадру.

З’явилася нова функція «Режим кіновиробника» (Filmmaker Mode), яка забезпечує демонстрацію фільму в тому вигляді, в якому він був задуманий режисером. При її активації автоматично відключається технологія згладжування руху, відома як «ефект мильної опери», а також технологія поліпшення зображення, фільм відтворюється з оригінальною передачею кольору, частотою кадрів і співвідношенням сторін.

OLED65GX оснащений повнофункціональними портами HDMI 2.1 і всіма доступними функціями для геймерів. На сьогодні OLED-телевізори LG є єдиними моделями, які підтримують як FreeSync, так і G-Sync, а також змінну частоту оновлення (VRR). Є й підтримка ALLM. При цьому час затримки відеосигналу складає всього 13 мілісекунд. LG OLED першими в специфікаціях додали режим HGiG, який значно поліпшує ігровий контент в HDR-якості.

LG OLED65GX телевизор отзывы характеристики

Абревіатура «HGiG» розшифровується як «HDR Gaming Interest Group». Підтримка HGiG в телевізорах забезпечує ігровий рендеринг у динамічних сценах. При цьому тональне відображення HDR залишається достовірним, телевізор просто «обрізає» пікові рівні яскравості. Це усуває погану якість зображення, яку можна було спостерігати в деяких іграх у режимі HDR. І хоча повністю позбутися від «Burn-in» не вдалося, проте телевізор LG OLED65GX перевершує стандартний ігровий монітор.

Про звук. OLED65GX обладнаний стереосистемою з шістьма динаміками з індивідуальним підсиленням (4 динаміки і два сабвуфера загальною потужністю 60 Вт), спеціальними звуководами і процесором, що працює за принципом просунутих саундбарів, всі вони разом роблять так, щоб звуковий супровід фільмів звучав об’ємно, при тому що безпосередньо на глядача не спрямований жоден з перерахованих елементів системи.

А ще стереосистема підтримує декодування Dolby Atmos. Крім Bluetooth, телевізор підтримує протокол бездротової передачі багатоканального звуку WiSa, яким оснащують сьогодні все більшу кількість акустики. Так що такому телевізору навіть не потрібен ресивер для організації повноцінної 5.1- і 7.1-канальної системи. В масових моделях такого ще не спостерігалося.

А ось підтримка DTS-доріжок в LG OLED65GX відсутня. Починаючи з 2020 року, моделі LG перестали їх підтримувати. Також їх не застосовують і потокові відеосервіси, але в скачуваних файлах вони зустрічаються дуже часто. Так що любителям торентів доведеться придбати зовнішній стаціонарний плеєр.

Коштує телевізор LG OLED65GX зовсім недешево, однак такі інвестиції повертаються у вигляді прекрасного дизайну, відмінної системи настінного монтажу, поліпшеного інтерфейса користувача та видатної якості OLED-зображення.

OLED телевизор LG OLED65GX обзор

LG OLED65GX характеристики

  • Матриця:           OLED (WRGB)
  • Діагональ, дюймів (см):             65 (165)
  • Роздільна здатність, пікс.:         Ultra HD (3840×2160)
  • Кути огляду, град.:        178/178
  • Підсвічування: немає
  • Контрастність:  необмежена
  • Підтримка HDR:              Dolby Vision, HDR10, HLG, Advanced HDR Technicolor
  • ТВ-тюнер:          DVB-C, DVB-S, DVB-S2, DVB-T2, аналоговий
  • Підключення:   1 × HDMI v2.1, 3 × HDMI v2.0, LAN 100/10, 2 × USB 2.0, Wi-Fi 802.11ас, Bluetooth v4.2, Toslink
  • Потужність звуку, Вт:    60 (4 x 10 + сабвуфер 2 x 10)
  • Декодування аудіо:      Dolby Digital, Dolby Digital Plus
  • Розміри, мм:    1446 × 830 × 19,9
  • Вага, кг:              29

Pro&Contra:

  •                Модерний дизайн. Відмінна якість зображення. Висока контрастність і н HDR. Smart TV, AirPlay 2, насиченість кольорів. Підтримка HDR. Всеїдний медіаплеєр. Покращений інтерфейс користувача. Різноманітність додатків Smart TV, AirPlay 2. Дуже добре підходить для ігор;
  •                Відсутня підтримка DTS. Ціна за преміальний дизайн влаштує не кожного;
  •                Ще більш досконалий OLED-телевізор, ніж його попередники. Ідеальний для тих, хто хоче мати вдома пристрій із нейтральним дизайном без зайвих деталей, але з ультрасучасною начинкою;

Автор публикации

не в сети 8 часов

Stereo News

С 1994 года украинское «Stereo & Video», освещает новинки и события, проводит тесты аудио-видео-мультимедийной техники.
Комментарии: 4Публикации: 1050Регистрация: 25-01-2019

Добавить комментарий