Обзоры

Philips 55OLED805 телевізор OLED 4K з Ambilight

Philips 55OLED805 телевізор OLED 4K з Ambilight

Роздрібна ціна: €1900

 

Технології Philips 

 

Ambilight — це не просто скорочення від «ambient light» (в перекладі — «фонове освітлення»), а запатентована система, яку philips зареєструвала в 2004 році, в 2007-му вийшли перші оснащені нею моделі телевізорів. Перед цим в компанії провели дослідження: було доведено, що фонове освітлення навколо телевізора знижує навантаження на зір, прибираючи контрастний перехід між темрявою і яскравим екраном. А якщо це освітлення буде близьким по тону до зображення, то поліпшується емоційна залученість глядачів у те, що відбувається на екрані.

 

У наступні роки система Ambilight пройшла кілька етапів розвитку, навчившись змінювати колір та інтенсивність підсвічування індивідуально для кожної сторони екрану. потім люмінесцентні лампи були змінені на світлодіоди. І навіть рамку телевізора в моделях Aureo змусили світитися. Сьогодні ж система Ambilight й зовсім вийшла, так би мовити, за межі телевізора, доповнившись зовнішніми лампами й контролерами, за допомогою яких можна організувати фонове освітлення, що синхронно змінюється, по всій кімнаті.

 

В наш час, коли речі навколо стають однаковими через тотальну уніфікацію, товари з унікальними технологіями стають особливо цінними. У телевізійному світі таких мало, тому вони й викликають особливий інтерес. Яскравий приклад — моделі philips із системою ambilight.

 

Philips 55OLED805 телевизор 2020 Dolby Atmos 4K обзор

 

Від Philips OLED805 не слід очікувати глобальної еволюції в телевізорах цього класу. Технологія виготовлення матриць залишається незмінною, поліпшення спостерігаються тільки в обробці зображення — в телевізорах Philips OLED додана AI-технологія обробки зображення, що спрощує налаштування. Тепер пристрій сам підлаштовується під контент, який відтворюється на екрані. Щоб порівняти оригінальний кадр і «готове» зображення після AI-обробки, можна відключити функцію та знайти відмінності внаслідок перетворення.

 

Перше враження від Philips 55OLED805 після розпаковки — вкрай помірне брендування. Марка вказана тільки на ніжці, яка знімається при настінному кріпленні, та на табличці на задній панелі.

 

Philips 55OLED805 телевізор OLED 4K з Ambilight технические характеристики

 

До оформлення OLED TV підхід у Philips цілком оригінальний. Основний напрямок дизайну — використання металевих відтінків як в підставці, так і в рамці. Серія OLED 805 продовжує цю традицію.

 

Дизайн телевізора досить мінімалістичний. Екран практично повністю доступний для користування. По периметру екрану — тільки надтонка металева рамка нейтрально-чорного кольору в тон металевій підставці. Ніжки виконані у вигляді Y-образної конструкції, але не зовсім стандартно. Висота установки екрану відносно підставки досить низька, так що розташувати перед телевізором саундбар буде проблематично. Ззаду телевізор нічим особливим не виділяється — лише три ланцюжки світлодіодів свідчать про те, що ця модель — нетипова. Тонка рамка підкреслює роботу фірмового фонового тристороннього підсвічування Ambilight, яскравість якого досить висока, завдяки чому перегляд відео в темному приміщенні залишається комфортним.

 

Як і більшість OLED-моделей, 55OLED805 тонкий тільки у верхній частині. Однак основа корпусу більш громіздка в порівнянні з аналогами інших брендів через вбудований тристоронній механізм функції Ambilight. Фонове підсвічування простору за телевізором може працювати синхронно із зображенням на екрані, візуально розширюючи зображення — так що такий компроміс цілком прийнятний.

 

Для оптимальної роботи вбудованої акустики і Ambilight телевізор краще розміщувати на відстані сантиметрів 20 від стіни. Можливо також і настінне кріплення, але це швидше деякий компроміс, оскільки модель важить 22 кг.

 

Philips 55OLED805 телевізор огляд обзор тест

 

Модель Philips OLED805 комплектується преміальним пультом ДУ з новим дизайном. Тильна поверхня пульта виконана з матеріалу, приємного на дотик.

 

З технічної точки зору 55OLED805 виглядає типовим представником свого класу. Як і у всіх OLED-телевізорів, у нього така ж матриця від LG, схожий за потужністю процесор, операційна система Android TV та обов’язковий для сучасних моделей штучний інтелект (ШІ) в управлінні обробкою зображення і звуку. Однак набір функцій і можливостей свій. Наприклад, він підтримує Dolby Vision і HDR10+, чого не робить поки жоден інший виробник телевізорів з Android. Він також декодує і передає Dolby Atmos. Крім того, він потенційно може передавати звук на бездротові колонки та ресивери через протокол DTS Play-Fi. Але виробник з невідомих нам причин не обладнав модель входами HDMI 2.1, тобто ні VRR, ні відео 4К120 підтримуватись не буде.

 

Читайте також: CES 2021 лучшие технологии и продукты

 

Є відмінності і в ОС. В якості розумної платформи використовується знайома ОС Android 9.0 з величезним вибором вбудованих додатків, включаючи Netflix, Amazon Prime і Disney+, і голосовими помічниками. Зізнаємося, що це найкраще рішення, ніж просування власної платформи Saphi від Philips на базі Linux. Непоганий набір портів включає 4 HDMI, 2 USB, оптичний вихід і вихід для навушників.

 

З обробкою картинки все навпаки. Philips заявляє про розробку власних алго­ритмів роботи штучного інтелекту та застосування фірмового процесорного чіпа 4-го покоління P5 processing. Обробка, як і в попередньому чипі, залишилась, але з’явилася можливість краще ідентифікувати наявний на екрані контент, застосовуючи інтелектуальне навчання. Тепер обробка зображення стає більш цілеспрямованою на локальні ділянки екрану за допомогою P5 Pro Perfect Picture 4-Gen. Після «навчання» телевізор може класифікувати поточний контент як «природу», «рух», «особу», «ніч» або їх поєднання.

 

Щоб наочно побачити процес обробки зображення ШІ в режимі реального часу, треба викликати відповідну опцію меню. У нижній частині екрана буде вказана класифікація відео, а додаткові лічильники покажуть інформацію про перетворення контенту: скільки витрачається на усунення шумів, підлаштування різкості та інші стандартні елементи обробки. Над цією інформацією буде розташований розділений екран, що показує звичайне відео ліворуч і те, як воно виглядає після обробки — праворуч. Це дозволяє наочно оцінити результат зменшення шуму в темних сценах, а також зміни кольору і контрастності в сторону більш приємних і яскравих відчуттів.

 

Навіть якщо при початковому налашту­ванні телевізора проігнорувати рекомендації щодо покращення зображення, ШІ все одно не залишає зображення без уваги, поліпшуючи його однак практично за всіма параметрами. Наприклад, в темних сценах він підвищує яскравість не самих темних, а трохи світліших градацій, в світлих сценах трохи знижує піки, підвищує яскравість середніх за яскравістю ділянок. При такій обробці картинка стає далекою від початкової, але виглядає вона дійсно краще. З’ясовується безліч подробиць, від чого картинка стає візуально детальнішою, ніби вона закодована з HDR. На яскравих сценах — ситуація схожа. Все просто горить кольорами. Виходить яскравіше реальності, але саме це і подобається більшості глядачів.

 

Philips 55OLED805 телевізор 2020 Dolby Atmos 4K відео

 

Відео на екрані приголомшливе, часом, навіть занадто реальне. Щоб картинка не виглядала надмірно насиченою і контрастною, існують різні попередньо налаштовані режими зображення. В даному випадку Philips задіяв підтримку нового стандарту «Режим режисера». При його включенні телевізор не змінює зображення (не піддає обробці), а відображає «як отримано» з джерела.

 

Природно, тотальна обробка картинки за всіма параметрами не проходить гладко абсолютно в усьому — ШІ теж помиляється, не одразу застосовуючи потрібні алгоритми, особливо на динамічних сценах. Іноді це виявляється у появі подвійних об’єктів, іноді — в замилюванні деталей. Але помітити все це може тільки професіонал.

 

Раніше люмінесцентні лампи, а потім і світлодіоди системи Ambilight ховалися в корпусі за напівпрозорими смужками з полікарбонату. Наразі діоди для кращого колірного поділу образів розташовуються прямо на поверхні. У OLED805 їх 23 зверху по горизонталі та по 7 з кожного боку. Причому це не просто діоди, а тріади діодів червоного, зеленого та синього кольору.

 

Коли на екрані картинка приблизно одного кольору або контрастно розділена за кольорами, але відносно статична, робота системи Ambilight виглядає як на рекламних фотографіях. Світло від Ambilight ніби продовжує картинку — по відчуттях, вона ніби стає більшою, розширюється, створюючи ефект залучення. Але якщо на зображенні змішано багато різних кольорів, тоді система вибирає опосердкований колір світіння, схожий на зображення по температурі. В цьому випадку Ambilight працює просто як фон. Якщо ж відео при цьому ще й досить динамічне, то фон постійно переливається відтінками, часто недоречно. І це значною мірою відволікає від перегляду.

 

Глибока обробка зображення в серії Philips OLED805 може відштовхнути любителів консолей. Адже чим глобальніше обробка контенту, тим більше часова затримка відеосигналу. У 55OLED805 цей параметр ≥30 мс. І хоча в ігровому режимі він трохи нижче, рекомендувати використовувати 55OLED805 для ігор не варто.

 

Інтерфейсна частина мало відрізняється від OLED804. Чотири HDMI і пара USB, цифровий оптичний вихід аудіо­сигналу, вихід для навушників, роз’єм для супутникової тарілки, інтерфейс сервісного обслуговування. Бездротові інтерфейси Bluetooth 4.2 і Wi-Fi 802.11ac (двохдіапазонний 2 × 2).

 

У моделях цієї серії присутні чотири пасивних басових випромінювача, що надає додаткову вагу в НЧ-звучанні. Самі динаміки були модернізовані. Тепер випромінювачі спрямовані вперед. Це явне поліпшення порівняно з попередніми моделями, і краще за те, що пропонують інші виробники за такою ціною.

 

Philips 55OLED805 телевізор 2020

 

Philips 55OLED805 технічні характеристики

 

  • Матриця: OLED (WRGB)
  • Діагональ, дюйми (см): 55 (139)
  • Роздільна здатність, пікс.: Ultra HD 3840×2160
  • Частота оновлення панелі, Гц: 100/120
  • Яскравість пікова (на 1/100 площі екрану), ніт (кд/м2): 1000
  • Чіпсет: Mediatek MT5887 + NT334 + NT315
  • Головний процесор: чотирьохядерний ARM Cortex-A53 1,5 ГГц
  • Оперативна пам’ять, ГБ: 3
  • Вбудована пам’ять, ГБ: 16
  • Відеопроцесор: P5 AI Perfect Picture
  • Підтримка HDR: HDR10+, Dolby Vision
  • Операційна система: Android TV 9 Pie
  • Аудіосистема: вихідна потужність звуку — 50 Вт, 5-смуговий еквалайзер,
    A.I. Sound, Clear Dialogue, Dolby Atmos, Dolby Volume Leveler,
    нічний режим, Bass Enhancement, Dolby Bass Enhancement
  • ТВ-тюнер: PAL, SECAM, DVB-T2/C/S/S2
  • Підтримувані формати
  • Відео: AVI, MKV, H264 / MPEG-4 AVC, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, WMV9/VC1,
    VP9, HEVC (H.265)
  • Субтитри: .SMI, .SRT, .SUB, .TXT, .ASS, .SSA
  • Музика: AAC, MP3, WAV, WMA (v2 up to v9.2), WMA-PRO (v9 і v10)
  • Зображення: JPEG, BMP, GIF, PNG, 360 photo, HEIF
  • Підтримувані відеосигнали
  • Комп’ютерні входи на всіх HDMI: до 4K UHD 3840×2160, 60 Гц, підтримка HDR, HDR10/HLG
  • Відеовходи на всіх HDMI: до 4K UHD 3840×2160, 60 Гц, підтримка HDR, HDR10/HLG (Hybrid Log Gamma), HDR10+/Dolby Vision
  • Підключення: 4 × HDMI v2.0, LAN, 2 × USB 2.0, Wi-Fi 2,4 і 5 ГГц, Bluetooth v4.2, оптичний вихід Toslink, DTS Play-Fi
  • Звук: 2.1, 50 Вт
  • Декодування аудіо: Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos, DTS, DTS MA
  • Клас енергоефективності: В
  • Енергоспоживання (середнє) в робочому режимі, в режимі очікування, Вт: 146, <0,3
  • Габарити з підставкою (без неї), мм: 1228 × 722 × 230 (1228 × 706 × 58)
  • Вага з підставкою (без неї), кг: 21,8 (21,4)
  • Настінне кріплення, мм: VESA, 300 × 300

 

 

Pro&Contra:

 

              Строгий, лаконічний, стильний дизайн; динамічне яскраве зображення; технологія ШІ виглядає вражаюче; підсвітка Ambilight; підтримка Dolby Vision и HDR10+

               Відсутність HDMI 2.1; при програванні відеофайлів з високим бітрейтом можливе зависання картинки

               Немає ніяких сумнівів в тому, що чергове покоління моделей Philips OLED продовжить славні традиції легендарної голландської марки. Philips 55OLED805 можна з впевненістю віднести до одного з кращих OLED‑телевізорів

 

Детальна інформація за посиланням: https://www.philips.co.uk

 

Автор публикации

не в сети 9 часов

Stereo News

С 1994 года украинское «Stereo & Video», освещает новинки и события, проводит тесты аудио-видео-мультимедийной техники.
Комментарии: 4Публикации: 1050Регистрация: 25-01-2019

Добавить комментарий