Тест

Саундбар JBL BAR 9.1

Саундбар JBL BAR 9.1

Роздрібна ціна: €1050

 

Створити справжній кінотеатр у вітальні — про це мріють багато людей. Технології дозволяють: сьогодні досить вибрати телевізор і доповнити його хорошою акустичною системою об’ємного звучання. Ось тільки як розмістити безліч колонок в житловій кімнаті? Просто: потрібно вибрати бездротовий саундбар, наприклад, такий як JBL BAR 9.1 True Wireless Surround.

 

Це найпросунута модель у лінійці звукових панелей і домашніх кінотеатрів від JBL. Вона забезпечує об’ємний звук 9.1, точніше — 5.1.4: п’ять колонок в нижньому ярусі, один активний сабвуфер і чотири колонки верхнього ярусу. Колонки верхнього ярусу — це вертикально спрямовані динаміки, які в домашніх умовах відбивають звук від стелі й таким чином створюють об’єм. Все вміщується в чотирьох корпусах: фронтальна панель, сабвуфер і пара задніх колонок.

 

Сабвуфер і тилові колонки бездротові. Ідея не нова, але вона як мінімум дозволяє зробити всю систему більш акуратною. Магніти на кожному з боків звукової панелі утримують задні динаміки на місці, коли вони не використовуються. Стикування їх з центральним блоком центральної панелі дозволяє їм заряджатися, а при від’єднанні вони автоматично призначають себе в якості тилових каналів.

 

JBL вирішила в цій моделі сконцентруватися на якості звуку й найважливіших функціях, відмовившись від мультируму та «інтелектуальних» помічників. Це дозволило утримати ціну на розумному рівні, що зробило саундбар сильним конкурентом у даному сегменті ринку.

 

Виглядає JBL BAR 9.1 приємно й сучасно — плавні обводи корпусу, лаконічне чорне оздоблення. При висоті всього 62 мм саундбар не блокуватиме екран.

 

 

JBL BAR 9.1 конструкция саундбара

 

 

Дизайн панелі швидше функціональний, ніж той, що впадає у вічі. Якість зборки й тактильні відчуття на висоті. Конструкція виконана з пластика, але в ній багато металевих деталей. Майже вся поверхня покрита решіткою, за якою приховані динаміки. Покриття немарке, не збирає пил і відбитки пальців. Нейтральний дизайн легко інтегрується в будь-який інтер’єр.

 

 

JBL BAR 9.1 светодиоды

 

 

Лампочки та світлодіоди не докучають нав’язливим світлом: вся «ілюмінація» гасне одразу після завершення будь-якої дії, наприклад, вибору джерела сигналу або додавання звуку. Це ж стосується й індикаторів зарядки на задніх колонках. А світлодіодний індикатор на сабвуфері й зовсім захований на задній стінці.

 

Вгорі по центру знаходяться сенсорні кнопки управління основними функціями включення/вимикання, збільшення і зменшення гучності та вибору входу. Також тут розташований інформативний і зручний для читання тонкий світлодіодний дисплей, вбудований в передню решітку звукової панелі. Індикація показує на якій гучності ви перебуваєте.

 

 

JBL BAR 9.1 пульт управления

 

 

Комплектний пульт до пари самому саундбару: плоский, витягнутий, тактильно приємний, з мінімумом кнопок. Усі функції продубльовані на корпусі пристрою. А при підключенні по HDMI ARC гучність можна додати також зі штатного пульта телевізора.

 

Спеціального мобільного додатку для BAR 9.1 немає, але обмежене управління саундбаром можливо через Google Home, Apple AirPlay 2 або за допомогою штатного пульта телевізора завдяки технології HDMI-CEC.

 

 

JBL BAR 9.1 цифровые входы

 

 

Хоча JBL BAR 9.1 і має пристойний набір роз’ємів, але вхід HDMI у нього тільки один. Правда, його вихід HDMI підтримує eARC, що дає можливість передавати Lossless-сигнал з пристроїв, підключених до сумісного ТВ, назад на саундбар. Але, для цього телевізор повинен підтримувати eARC. Відзначимо, що HDMI може передавати 4K/60p, HDCP 2.3, а також HDR10 і Dolby Vision. А ось підтримки HLG і HDR10+ у BAR 9,1 немає. Це, звичайно, не дуже добре, але стерпно.

 

 

JBL BAR 9.1 підключення

 

 

Серед інших підключень є оптичний цифровий вхід і порт Ethernet для проводового підключення до мережі. Присутній і роз’ємом USB, але він призначений тільки для оновлення прошивки. Також передбачені Bluetooth 4.2 і двохдіапазонний Wi-Fi, з підтримкою Chomecast і Apple AirPlay 2.

 

Пристрій можна використовувати і для прослуховування музики з мобільних пристроїв — Chromecast і Apple Airplay підтримуються; можна використовувати і просту Bluetooth-комунікацію. Це, так би мовити, підключення нашвидкоруч. Але можна і включити девайс в локальну мережу. Для цього передбачені Wi-Fi та Ethernet.

 

 

JBL BAR 9.1 Dolby Atmos DTS:X

 

 

Саундбар підтримує обидва основні формати об’ємного звуку — Dolby Atmos і DTS:X.

Сама звукова панель оснащена трьома спрямованими вперед вбудованими АС, в яких працюють чотири овальних СЧ-динаміка, спрямованих вперед і розташованих в трьох передніх каналах об’ємного звучання, а також три 20-мм твітера. На верхній поверхні знаходяться два спрямованих вгору повнодіапазонних драйвера для передньої частини Dolby Atmos. Загальна потужність підсилювачів саундбара становить 400 Вт.

 

Усередині тилових колонок є ще чотири канали звуку. Кожна колонка оснащена спрямованим вгору широкосмуговим динаміком, а також 20-мм твітером. Загальна потужність вбудованих підсилювачів складає 60 Вт.

 

Акумуляторне живлення тилових колонок у саундбарі не тільки робить компоновку системи більш акуратною, але й дозволяє швидко встановлювати ці колонки у вітальні тільки на час перегляду кінофільмів (тобто тоді, коли потрібне відтворення навколишнього звуку). Для повної зарядки акумуляторів тилових каналів потрібно три години, і вистачить її на використання акустики протягом 10 годин.

 

 

JBL BAR 9.1 сабвуфер

 

 

Бездротовий активний сабвуфер оснащений 10-дюймовим динаміком, навантаженим на фазоінвертор. Потужність вбудованого підсилювача складає 300 Вт, що дозволяє сабвуферу створювати серйоз­ну басову основу для звучання всієї системи.

Заявлена загальна частотна характеристика JBL BAR 9.1 простягається від 34 Гц до 20 кГц.

 

Продається JBL BAR 9.1 в  досить великій коробці нестандартної форми. В комплект поставки входять кабель HDMI, бічні кришки-заглушки, шаблон і настінне кріплення для звукової панелі, а також для тилових колонок. Додаються і кабелі живлення для звукової панелі та сабвуфера, щоправда дуже короткі — всього 90 см. Цілком можливо, що при установці доведеться скористатися подовжувачами.

 

Щоб послухати, як звучить система, ми взяли деморолики Dolby Atmos. Хоча різниця відчувається вже при перегляді звичайних телепрограм. JBL BAR 9.1 формує по справжньому об’ємну звукову картину. Музика звучить яскраво і соковито, звук обволікає, він більше не плоский. З’являються баси, про існування яких ми навіть не здогадувалися. Сабвуфер не «бабахає», він доповнює глибину звучання, але не виділяється, як оперна прима.

 

 

JBL BAR 9.1 Dolby Atmos звук

 

 

Набагато краще видно, наскільки добре система справляється зі створенням навколишнього звуку, якщо дивитись кіно з об’ємним звуком — 5.1 або краще Dolby Atmos. Ефекти рухаються навколо і позаду. Діалоги персонажів начебто звучать майже як і раніше, але двері машини чітко стукають збоку, грім гримить над головою на відстані, дощ ллє навколо, шарудіння лунає десь поза межами кадру, а гвинтокрил, що пролітає, частку секунди продовжує скрекотати за спиною. Загалом, об’ємний звук Dolby Atmos виявився дійсно дуже переконливим.

 

Але коли шуми починають рухатися, просторові навички JBL дещо погіршуються. Звуку не вистачає драйву і різнобарв’я. Широта звукової сцени завузька й дійсно залежить від сабвуфера.

 

 

JBL BAR 9.1 комплектация

 

 

Отже, підведемо підсумки. Однією з найважливіших переваг BAR 9.1 є бездротова конструкція: сабвуфер і задні колонки підключаються «за повітрям». Так що ніяких складнощів з інсталяцією немає. Система проста в налаштуванні, й що приємно, є навіть функція автоматичного калібрування звуку. Головне ж у тому, що ця звукова панель чудово звучить, навіть з урахуванням трохи вузької звукової сцени. А сабвуфер, що входить в комплект, — справжній монстр.

 

 

JBL BAR 9.1 кабели

 

 

Дійсно, саундбар JBL BAR 9.1 недешевий, але він має дуже гарне поєднання якості та ціни. Створення 5.1-канальної системи з використанням AV-ресивера та комплекта колонок обійдеться набагато дорожче. Та й в інтер’єр така система впишеться гірше. Так що з урахуванням ціни, якості звуку і характеристик JBL BAR 9.1 можна вважати вигідним придбанням.

 

Саундбар JBL BAR 9.1 обзор

 

JBL BAR 9.1 Технічні характеристики

 

Тип: 9.1 (5.1.4) канальний саундбар зі зйомними тиловими колонками і сабвуфером

Підсилювачі: клас D, загальна потужність 820 Вт

Формати об’ємного звуку: Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS, DTS-HD MA, DTS:X

Бездротові тилові колонки

Автокалібровка звуку

Бездротові підключення: Wi-Fi, Bluetooth

Входи: HDMI, оптичний

Виходи: HDMI eARC

Додатково: LAN (Ethernet), USB (оновлення прошивки)

Розміри звукової панелі, мм: 884 × 62 × 120

Вага звукової панелі, кг: 3,6

Розміри зйомних тилових колонок, мм: 173 × 60 × 120

Вага кожної зйомної тилової колонки, кг: 0,72

Розміри сабвуфера, мм: 305 х 440 х 305

Вага сабвуфера, кг: 11,1

 

 

Pro

     +5.1.4-канальна система для об’ємного звуку

     +Зйомні тилові колонки з акумуляторним живленням

     +Інформативний дисплей

     +Якісна зборка

     +Підтримка Dolby Atmos і DTS:X

     +Вихід HDMI підтримує eARC

     +Проста установка

     +Автоматичне налаштування

 

 

Contra

     – Фронтальна звукова сцена вузька

      Тільки один вхід HDMI

      Відсутня підтримка HLG або HDR10+

     – Відсутній мобільний додаток

 

 

Оцінки

Дизайн……………………….. 8

Технологія…………………… 8

Конструкція і виконання.. 9

Комутація……………………. 7

Звук……………………………. 8

Ціна/якість………………….. 9

 

Вердикт……………………. 8,2

 

Читайте деталі на сайті виробника: JBL BAR 9.1

Автор публикации

не в сети 3 недели

Stereo News

С 1994 года украинское «Stereo & Video», освещает новинки и события, проводит тесты аудио-видео-мультимедийной техники.
Комментарии: 4Публикации: 1053Регистрация: 25-01-2019

Добавить комментарий