Тест

Саундбар з бездротовим сабвуфером Philips Fidelio B97

philips fidelio b97 саундбар з бездротовим сабвуфером

Ціна: €1100

Цей продукт — унікальне явище на ринку і заслуговує на особливу увагу. Хоча преміальна звукова панель Philips Fidelio B97 була анонсована ще наприкінці минулого року, наша редакція одна з перших отримала її від бельгійської компанії TP Vision тільки у травні 2021 року. TP Vision придбала у 2019 році у Gibson-group ліцензію на назву Philips для аудіопродукції з наміром вивести сумісність телевізорів з аудіо на вищий рівень.

Ще один наступ на публічні кінотеатри. Після відкриття просторового звуку виробники аудіотехніки вдосконалюють свої пристрої та просуваються не меншими за професійну кіноіндустрію темпами. А тут ще ця халепа з карантином… Згадалася кампанія «великого стрибка» в Китаї 1958–63 рр., коли великий кормчий Мао-Цзедун закликав населення на створення доменних печей для виплавки сталі в кожній сільській хаті. Відомо, що з цього нічого не вийшло, а от кінотеатри в кожній оселі (ну, майже) можуть стати дійсністю.

Технічні показники цього топового комплекту, а він складається із звукової панелі та сабвуфера, багатообіцяючі. Враховуючи, що перед цим ми тестували TCL TS8132, нам є з чим порівнювати. Основне призначення Fidelio B97 — створити справжній домашній кінотеатр завдяки використанню потокових сервісів, як от Netflix та Disney +.

Philips Fidelio B97 комплект акустики 2021

Сама звукова панель має привабливий вигляд — гладенька поверхність з візуальним і тактильним блиском, багато перфорованого металу, магнітні кріплення із зйомними модулями, монтажні кронштейни — все продумано, лаконічно, акуратно. Торцеві заглушки з димчастого алюмінію і підставки для динаміків об’ємного звучания — особливо вишуканий штрих.

З ідеологічного погляду конструкцію не можна визнати революційною: окремий сабвуфер та панель, що ділиться на три кусні: головна частина — посередині та два — по обидва боки. Ці два близнюки — лівий та правий — після від’єднання від «матері» перетворюються на повноцінні акустичні одиниці, які можна завдяки вбудованим акумуляторам (автономне живлення) та бездротової технології перенести не тільки в будь-яку частину приміщення, але й за його межі. За відсутності кабелів це сильно спрощує налаштування домашнього кінотеатру на будь-який смак і навіть надає можливість «слухати кіно», не відволікаючись, скажімо, від порання на кухні. Кожна колонка-сателіт живиться через USB-C слот окремо, а запасу живлення вистачає на 10 годин.

Philips Fidelio B97 інтерфейси

У разі повернення колонок на базу весь саундбар виглядає дещо задовгим, його довжина у зібраному вигляді сягає 131 см, що може перевищувати розміри вашого ТВ (наприклад, з діагоналлю 55 дюймів), і це виглядатиме непропорційно. Без сателітів B97 має довжину 104 см.

У порівнянні з конкурентом JBL 9.1, де від’єднання лівої та правої колонок призводить до втрати фронтальних каналів, B97 зберігає фронт з широкою звуковою сценою на доволі пристойному рівні, і це можна вважати за вдалу знахідку Philips

Не менш цікавим рішенням є наявність в комплекті пластикових каптурів, аби прикрити оголені роз’єми материнської частини після відокремлення сателітів. На кожну бездротову колонку додатково передбачено свій каптур. Це ніяким чином не впливає на звук, але робить всю поверхню системи гладенькою, цілісною та привабливою.

philips fidelio b97 купить колонка-сателіт

Як розміщувати сателіти та сабвуфер? Dolby радить на 130–150° відносно місця вашого розташування, Philips — на 90–110°. При цьому важливо дотримуватись певних правил, які в реальному житті виконувати непросто (крісло, диван розташовувати впритул стіни або ні, відстань від екрану тощо). Philips також рекомендує скеровувати сателіти вузькою стороною у бік глядача та в стоячому положенні, а то й розмістити на стіні… Тому, на наш погляд, власний розсуд, зручність, наявність вільного місця будуть найкращою порадою. При цьому саб варто паркувати все-таки попереду, ближче до ТВ. 

Недоліком у порівнянні з іншими багатоканальними системами, знову ж таки за приклад берем JBL 9.1, є те, що у сателітних колонок відсутні верхні випромінювачі (up-firing), які зробили б перегляд фільмів в режимі ATMOS ще кращим, зато B97 сумісний з Dolby Atmos та DTS: X, а також має сертифікат IMAX Enhanced, що робить його першою звуковою панеллю, яка потребує підтримки вдосконаленого варіанту кодека DTS: X (він є на борту системи).

Всі сумісні пристрої (а це, звісно, не тільки Philips) можуть підключатися до телевізорів Philips 2019–20 років випуску через DTS Play-Fi. При цьому моделі 2019 року треба перепрошити.

Управління звуком та гучністю відбувається за будь-яким з кількох запропонованих сценаріїв. Програма Philips ‘Sound’ сполучається з DTS Play-Fi — тут доступна більшість основних елементів керування та можливість інтеграції B97 в мультирум-систему.

Play-Fi — це незалежна від бренду платформа для потокової передачі та розгалуження в кількох кімнатах, яку Philips взяв на озброєння з певним ентузіазмом. З нею можна керувати та підключати цю звукову панель та будь-які додаткові колонки з Play-Fi (також інших брендів). Крім того, мультирум можливий і за допомогою Chromecast та AirPlay 2. І хоча підключитися до Wi-Fi можна через Google Home або налаштування AirPlay на iPhone чи iPad, програма Play-Fi буде в нагоді.

Налаштування та регулювання рівнів підсилення досягається за допомогою ще однієї програми PS Fine Tune, яка є додатком до DTS Play-Fi та Philips Sound. Ця програма пропонує корисні варіанти в зручний для користувача спосіб: наприклад, можна швидко регулювати рівень гучності окремих каналів, низькі і високі частоти за допомогою декількох натискань, або ж створити власний звуковий профіль за допомогою еквалайзера. Деякі висококласні саундбари інших брендів налаштовуються так само, але додаток Philips робить цей процес дійсно простим. 

philips fidelio b97 беспроводной саундбар купить

Можливості підключення B97 широкі. Окрім трьох роз’ємів HDMI (два входи і вихід з підтримкою eARC на телевізор) із наскрізною передачею 4K, є цифровий оптичний вхід, аналоговий вхід 3,5 мм і роз’єм USB для обслуговування. Бездротове з’єднання співпрацює з Bluetooth 4.2, Apple AirPlay 2, Chromecast, Spotify Connect і DTS Play-Fi для мультирумних систем. Цього би вистачило з надлишком, незалежно від того, бажаємо ми насолоджуватись звуком фільму чи слухати музику, але існує ще варіант — через ту ж саму платформу Play-Fi.

Звукова сцена Fidelio B97 дійсно широка. Динаміка ефектів по трьом каналам гарно виражена, центральний канал детальний і чіткий. Високі частоти — чи то хрускіт сухого листя або гілок, чи то биття скла або схрещення шабель — доволі реалістичні. Низькі частоти також вражають. Приєма кількість деталей розкривається навіть з стандартного потоку Spotify. При відтворенні стереозапису через лівий і правий канали B97 відтворює зфокусоване, чітке і досить добре розділене прослуховування.

Philips Fidelio B97 dolby atmos и dts:x

Без перебільшень, ця система доволі потужна, якщо йдеться про приміщення до 25–30 кв. м, а музика звучить чисто, хоча на відміну від кіно рівень імерсивної присутності дещо нижчий. При прослуховуванні будь-яких жанрів музики від­окремлення сателітів на відстань 5 м прямої видимості від материнської бази було цікавим експериментом як з огляду якості, так і з огляду зручності, адже і сателіти, і материнську базу можна переносити на невеликі відстані без втрати якості в звучанні. 

Випуском Fidelio B97 Philips робить чергову спробу успішної атаки на публічні кінотеатри, створюючи імерсивний звук для кіно в невеликих приміщеннях. Особливо це відчувається на екшн-відео. Ряд переваг над конкурентами з подібною конструкцією — це збереження широкої звукової сцени при від’єднанні сателітів, вишуканий дизайн, багато варіантів налаштувань та стрімінгу. Звук для музики, звісно, не аудіо­фільський, але прийнятний для поціновувачів музики. Щодо ціни, то для України вона немала, але ми не можемо віднести цей комплект до категорії масових продажів, все ж-таки його комплектація — це преміум-сегмент. Отож, якщо ви бажаєте отримати справжній об’ємний звук в домашньому кінотеатрі (з невеликою часткою занурення в Dolby Atmos), В97 — це те, що потрібно. Це універсальна аудіосистема, а не просто звукова панель.

Philips Fidelio B97 технічні характеристики

  • Тип системи: активна
  • Конфігурація каналів: 7.1.2
  • Кількість динамиків (без саба): 16 — Центр: 2 (L+R), Фронт: 4 (L+R) та 2 твітери (L+R), Стельові: 2 (L+R), Бокові: 2 твітери (L+R), Зйомні: 2 (L+R) та 2 твітери (L+R)
  • Підключення: вихід 1×HDMI, вхід 2×HDMI, EasyLink (HDMI-CEC), цифровий оптичний TOS Link ×1, AUX-in 3,5, USB
  • Бездротові функції: Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay, Chromecast, DTS Play-Fi Multi-room
  • Потужність системи, Вт: 740 (240 з яких — сабвуфер)
  • Частотний діапазон, Гц: 35–20 000
  • Удосконалений реверс-канал: eARC/ARC 
  • Формати об’ємного звуку: DTS: X та DTS (96/24, Digital Surround, -ES, -HD HR, -HD Master Audio), Dolby (Atmos, Digital, Digital EX, Digital Plus, TrueHD), IMAX Enhanced
  • Корисні додатки PlayMarket: Google Home та Amazon Echo, інтернет-радіо
  • Формати аудіо: WAV, AIFF, MP3, FLAC, LPCM, M4A, MPEG4 AAC
  • Потокові послуги: Spotify Connect
  • Керуванння: дисплей, ДУ, iOS, Android
  • Голосові помічники: Siri, Alexa, Hey Google
  • Технологія ВЧ-динаміків, діапазон HDR: Dolby Vision, HDR10, HDR10+
  • Тип сабвуфера: активний, 240 Вт, динамік 8″ (20 см)
  • Підключення сабвуфера: до панелі – бездротове, до мережі 220 В — дротове 
  • Розміри сабвуфера (Ш × Г × В), см: 23 × 40,7 × 40
  • Розміри звукової панелі (Ш × Г × В), см: 131,2 × 12 × 5,6
  • Загальна вага, кг: 15,6 (6 — панель, 9,6 — саб)

Philips Fidelio B97 плюси

Відмінне відтворення діалогів та кіноефектів

Безліч варіантів потокового сервісу

Голосове керування

Розумний концепт саундбара-конструктора з бездротовими модулями

Ефективні передні канали висоти

Широкі можливості програмного налаштування

Два входи HDMI

DTS Play-Fi (мультирум), Chromecast, AirРlay 2, Spotify Connect, IMAX Enhanced

Philips Fidelio B97 мінуси

Замалий дисплей

Бракує калібрування

Підсвітка дисплею не відключається

Philips Fidelio B97 саундбар и сабвуфер обзор

Оцінки

  • Дизайн 9
  • Технологія 9
  • Конструкція та виконання 9
  • Комутація 9
  • Звук 9
  • Ціна/якість 8
  • Вердикт 8,8

Автор публикации

не в сети 7 часов

Stereo News

С 1994 года украинское «Stereo & Video», освещает новинки и события, проводит тесты аудио-видео-мультимедийной техники.
Комментарии: 4Публикации: 1050Регистрация: 25-01-2019

Добавить комментарий